Založ si blog

Ako Peter Forsberg (ne)videl Kuzminovej zlato

P283126b6_anastasiaBiatlonový šprint na sedem a pol kilometra. Zimné olympijské hry, sobota, kanadský Whistler. Pravidlá sú jasné. Rozhodujú rýchle nohy a presná muška. Každý nepresný výstrel znamená trestné kolo a stopäťdesiat metrov navyše.

Do dejiska prvej biatlonovej disciplíny prišiel aj švédsky hokejový útočník Peter Forsberg. Niet sa čo čudovať, jeho krajanka a líderka Svetového pohára Helena Jonssonová bola hlavnou favoritkou pretekov.

Slávny Foppa sa vybral na tribúnu, kde však striktní organizátori nebrali na bývalú hviezdu NHL ohľady a kvôli plnej kapacite ho poslali preč. Sklonená hlava Forsberga akoby napovedala, ako dopadnú jeho krajanky.

Peter Forsberg odchádza z tribúny.
Peter Forsberg odchádza z tribúny.

V prvej skupine pretekárok sa vydáva na trať aj slovenské želiezko Anastasia Kuzminová. Pred štartom sa ešte usmeje a zamáva na pozdrav skupinke fanúšikov so slovenskou vlajkou. Kulisu pretekov dotvára dážď.

Prvá streľba. Hneď prvý náboj míňa terčík. Nálada v slovenskom tábore klesá. Kuzminová však už na strelnici ďalej nekazí a navyše vynikajúco beží. V priebežných výsledkoch figuruje vysoko a driape sa vyššie. Už len nepokaziť druhú streľbu. Jeden-dva-tri-štyri-päť! Všetky terčíky padajú a s nimi opäť ožívajú aj slovenské nádeje. „Ako je na tom? Koľko stráca na prvú?“ zisťujú novinári, fanúšikovia, funkcionári.

Ostatné favoritky sa trápia. Švédke Jonssonovej idú pomaly lyže, Nemka Wilhelmová krúži trikrát na trestnom okruhu, jeden výstrel mimo posiela zo svojej flinty aj jej krajanka Neunerová.

Kuzminová je v cieli. Zatiaľ vedie. Zatiaľ. „Je mi zima, idem sa prezliecť,“ povie vyčerpaná Nasťa. Súperky jedna za druhou prichádzajú do cieľa, líderka sa však nemení. „Vyzerá to na medailu,“ kričí manžel biatlonistky Daniel Kuzmin. O pár minút sa už objíma s trénerom Jurajom Sanitrom. Veteránka Martina Halinárová, ktorá štartuje na svojej piatej olympiáde, od radosti tancuje a biatlonovým areálom sa ozýva Slovenskó, Slovenskó, héja, héja, héja Slovensko.

Kuzminová je zlatá!

Začína sa zhon. Aké máte pocity? Čo to pre vás znamená? Pridáte ďalšie medaily? Olympijská víťazka, prvá v histórii samostatného Slovenska, sa ocitá v paľbe novinárskych otázok. Pribieha manžel Daniel a svoju zlatú polovičku silno vystíska.

Nasleduje tlačová konferencia. Jej moderátor osloví šampiónku v angličtine ako známu popovú speváčku – Anastacia. Najviac otázok majú ruskí novinári. Zjavne už ľutujú, že ruský biatlonový zväz takúto pretekárku odvrhol. Slovenská výprava zatiaľ už oslavuje. „Francúzi nám doniesli vodku, tak začíname s ňou,“ prezrádza vysmiaty Daniel Kuzmin. Večer sa na ceremoniáli odovzdávajú medaily. Šťastná Anastasia spieva slová slovenskej hymny.

„Znie to nádherne, cítim sa úžasne,“ hovorí. Po náročnom a krásnom dni ju čaká ešte malá oslava. Skromná šampiónka by však najradšej bola pri trojročnom synčekovi. „Už bude doma pomaličky vstávať. Zapnem si počítač, možno ho tam nájdem,“ riekne s úsmevom na perách a dodá. „Už som veľmi unavená.“

Slovensko zažilo svoj historický olympijský deň. Som nesmierne rád, že som pri tom mohol byť. Nasťa, bravó.

Foto – Stanislav Benčat

Tak a je koniec. Ďakujem(e)

01.03.2010

Šialenstvo menom olympiáda je definitívne minulosťou. Vancouver bol historický, a nielen pre Slovensko. Hry v najväčšom meste Britskej Kolumbie boli v mojej novinárskej kariére prvé a poviem vám, bola to fuška. Áno, na jednej strane som si riadne zamakal, no na tej druhej, stálo to za to! Tie tri týždne, ktoré som strávil v Kanade, mi ušli ako voda.

Chlapci zlatí, buďte bronzoví!

28.02.2010

Blog by mal byť o pocitoch a názore autora. Tak teda konám. Píšem ako ja, Stanislav Benčat. Na jednej strane redaktor, no na druhej strane človek a hokejový fanúšik. V deň semifinále som mal dobrý pocit. Hoci Slováci nastúpili proti topfavoritovi turnaja Kanade, nebál som sa o výsledok. Moju dobrú náladu podporil aj kolega Maroš, keď si dal vzal víťazné modré tričko. Ja [...]

O časovom posune

26.02.2010

Koľko je hodín? Aký je dnes vlastne deň? Otázky, ktoré si posledné dni s kolegom Marošom kladieme takmer neustále. Časový posun pred odletom do Vancouvru bol jasný, mínus 9 hodín. Prvý deň sme žili dvakrát. Okolo ôsmej, deviatej kanadského času nás to už strašne lámalo k spánku, no nemohli sme. Museli sme vydržať, aby sme si na posun zvykli. I tak sme sa obaja zobudili [...]

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Škola / Školstvo / Žiak /

Školákom sa začali veľkonočné prázdniny, do lavíc sa vrátia o týždeň

28.03.2024 07:30

Veľkonočné prázdniny sú pre školákov posledným dlhším voľnom pred koncom školského roka.

Stanislav Benčat

Na olympiáde som pracovne. Ale ani mimopracovné zážitky si nechcem nechať len pre seba.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 40159x
Priemerná čítanosť článkov: 3347x

Autor blogu

Kategórie