Kanadská olympijská revolúcia alebo žúr vo Vancouvri (Video)

16. februára 2010, Stanislav Benčat, Nezaradené

kanada-fansV marihuanovom opare na chýrnej vancouverskej Granville street plávala čistá radosť. Uprostred jednej z križovatiek sa zhŕkla skupina tínedžerov a odkričala kanadskú hymnu s toľkým nadšením, až znela krásne.

Po ulici, ktorá je v meste centrom zábavy, sa promenádovali tisíce mladých ľudí. Jačali, spievali, tešili sa. V ich meste sa práve začala olympiáda. Na chodníkoch vyhrávajú muzikanti a vyberajú drobné do puzdier od gitary.

Kanadské hokejové dresy, pomaľované tváre, zástavy. Okolo idú traja ruskí mladíci, snažia sa prehlušiť väčšinu a vyjadriť iný názor na to, kto vyhrá hokejový turnaj. Márne.

V iných uliciach už bola situácia menej harmonická. Niekoľko tisícok Vancouverčanov demonštrovalo proti olympiáde tvrdiac, že toľké peniaze investované do športového sviatku sa dali využiť aj prospešnejšie. Na policajtov lietali fľaše a iné predmety.

Ale viac ľudí bolo na Granville street. Ich olympijská revolúcia pôsobila prívetivejšie. A trvala až do svitania. Až sa v rannom metre ozval ženský hlas oznamujúci zastávky. „Toto je stanica Burrard. Go, Canada, go! Nasleduje stanica Waterfront.“

Čo sa bude diať, keď Kanada vyhrá hokejové zlato?

Kompletné spravodajstvo zo ZOH 2010 čítajte na www.pravda.sk/vancouver. Foto – AP, SITA