Vancouver fandí Kanade a… Slovensku!

21. februára 2010, Stanislav Benčat, Nezaradené

Dlhé roky platí skutočnosť, že hokej je pre Kanadu viac ako len šport. Je to náboženstvo! Fanúšikovia vo Vancouvri sú s národným športom spojení a dokazujú to na každom kroku.

OLYMPICSViete si predstaviť, že by ľudia na Slovensku, a to bez rozdielu na vek, chodili po uliaciach zababušení v bundách, mikinách, tričkách, šáloch či rukaviciach v národných farbách? Vo Vancouvri bežná realita, a to nielen počas hokejových zápasov!

Keď som šiel na zápas s Lotyšskom, polovica ľudí z miestneho metra vystúpila na zastávke, kde sa nachádza hokejová hala. Slováčiska som medzi nimi nenašiel, no pomaľovaných Kanaďanov na desiatky. „Mne to vôbec nevadí, že nehrá Kanada. Mohol by hrať aj Kazachstan a Borat, prišiel by som,“ povedal pán v stredných rokoch, ktorý sa mi predstavil ako Jack.

OLYMPICS

Mesto vníma každý jeden zápas, každý gól. Dvadsaťštyri hodín pred úvodným buly s Lotyšskom mali filcovci tréning v malej hale Britania Centre. Ako vždy som sa plánoval do arény prepraviť metrom.

Pred hotelom stálo auto miestnych organizátorov, ktorí sa ma pýtajú: „Kam sa ponáhľaš?“ Povedal som im, kde presne má slovenský tím tréning. Reakcia šoféra luxusného Chevroletu ma doslova šokovala: „Ohóóó, takže ty si Slovák? Veď vy ste porazili Rusov! Pôvodne by sme ťa mali odviezť len na zástavku metra, no v tomto prípade urobíme zmenu. Ide sa do haly!“ Odporovať som nechcel a asi by sa ani nedalo.

O niekoľko hodín som dostal ďalší kanadský darček. S kolegom Marošom sme šli na večeru do reštaurácie vedľa hotela. Na pitie sme si objednali čaj, no namiesto toho sme dostali štamprlík. „Čo to je?,“ pýtame sa čašníka. Ten sa na nás len usmial. „To je od majiteľa. Je to veľký hokejový fanúšik a váš triumf nad Ruskom ho dojal.“

Vancouver OlympicsSlovenskí fanúšikovia v dobrej nálade